İlim Penceresi
20.09.2024

Kalbe Giden Yolu (Göz) Haramdan Sakınmak

Yüce Allah, insanoğlunu mahlukatın en şereflisi olarak yaratmış ve kainattaki her şeyi onun emrine amade kılarak ona  bir çok nimetler sunmuştur. Peygamberleri ve kitapları vasıtasıyla insanın bu dünyaya başıboş ve gayesiz gönderilmediğini, bu sebeple daima kontrol altında tutulduğunu ve yaptığı her işten ahirette sorumlu olacağını ona öğretmiş; razı olduğu ve olmadığı haller ile bu haller karşılığında verilecek mükafat veya cezaları da beyan etmiştir.
Bu itibarla akıl sahibi her mü’minin, Allah’ın kendisine bahşettiği bütün nimetleri, Allah’ın razı olacağı şekilde kullanması, O’nun rızasına uymayan hallerden şiddetle kaçınması ve bu hususta daima Rabbinden yardım talep etmesi gerekmektedir.

Rabbimizin bizlere bahşettiği en büyük nimetlerden biri de göz nimetidir. Bir hadis-i şerifte  şöyle buyruluyor ki:

"Kulumu iki sevgilisiyle (yani iki gözünü almak suretiyle) imtihan ettiğim zaman (kulum) sabrederse, o ikisine karşılık ona cenneti veririm."1

Başka bir hadis-i şerifte de:

"Bir kul  Allah’a şirk koşmaktan sonra gözünü kaybetmekten daha ağır (gelen) bir şeyle mübtela olmayacaktır. Bir kul gözünü kaybetmeyle mübtela olur da sabrederse mutlaka bağışlanır."2 buyrulmaktadır.

Hadis-i şeriflerde gözler için ’habîbe’3 ve ’kerîme’4 kelimelerinin kullanılması ve kaybedilmesi durumunda sabredenlere verilecek mükafatın büyük olması, göz nimetinin büyüklüğünü ve kıymetini anlamamıza yardımcı olacaktır.

İçerisinde bulunduğumuz devirde belki de en çok zorlandığımız; gözlerimizi haramdan korumaktır. Cenâb-ı Hak, ayet-i kerimede mealen şöyle buyurur:

"(Habibim!) Mü’min erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Bu davranış onlar için daha nezihtir. Şüphe yok ki, Allah onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır. Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zinet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar…’5

İslam’da tesettürü emreden ve meâlinin bir kısmını verdiğimiz Nûr Suresi’nin bu ayetlerinde, Rabbimiz erkeklerin ve kadınların sakınması gereken hususları anlatmıştır. Bu ayetlerin izahında İslam âlimleri şu hususa dikkat çekmişlerdir:
’Kur’an-ı Kerim’de bir çok hüküm beyan edilirken sadece erkek sığasıyla hitâp edilip, kadınlar da bu hitabın altında kastedilir. Burada ise erkeklere ve kadınlara ayrı ayrı olarak, ama aynı talimat gelmiştir: ’Gözlerinizi haramlardan sakının ve namuslarınızı koruyun.’

Bu emirdeki sıralama da ayrıca dikkat çekicidir.

Çünkü göz, kalbe açılan bir penceredir.

Göz nereye bakarsa gönül oraya akar.

Ayet-i kerimelerde ifade edildiği üzere gözlerini koruması gerekenler sadece erkekler değildir. Kadınların da yabancı erkeklere karşı durumu aynıdır.

O halde gerek kendi ailevi ziyaretlerimizde, gerekse de çarşı pazarda gezinirken erkek olsun, kadın olsun bakışlarımıza dikkat etmeliyiz. Bu ne kadar zor olsa da karşılığında ecir ve sevabı o kadar büyüktür.

Özellikle sokaklarda, çarşı ve pazarlarda gözü haramdan sakınmanın en zor olduğu bir devirde yaşıyoruz. Ancak, zorluk ne kadar çok olursa, ecir ve sevap da o kadar çok olur. Göz ile kulak, kalp için bir kuşun iki kanadı yerindedir. Kulağın dinlediği boş söz, gözün baktığı haram şeyler kalbe zarar verir.

Rabbim bizleri gözlerini haramdan sakınan kullarından eylesin 
Amin...

 

Meryem KAYA 

Kaynakça 
1 Buhârî, Merdâ, 7.
2 Bezzâr, Müsned –el-Bahru’z-Zehhâr-, Mektebetu’l-Ulûm Ve’l-Hikem, Medine 1988, h . no:4388 , c. X, s. 280.
3 Bkz., Buhârî, Merdâ, 7.
4 Bkz., Tirmizî, Zühd, 57.
5 en-Nûr, 24/31.

******************************************************************