Soru & Cevap Penceresi
10.07.2023

İslam Gerçek Din İse Bilim İnsanlarının Çoğu Neden Allah’a İnanmıyor?

Bilim insanlarının zeki oldukları doğrudur. Fakat her konuyu bilim insanlarının tercihine ve fikrine sunmak ve ona göre bir sonuca varmak doğru değildir. Bilim insanlarının uğraş alanı fizik âlemi iken vardıkları sonuçlar deney ve gözlem gibi somut verilerdir. 
Oysa dini inançla ilgili konular gayb denilen metafizik âlemle ilgilidir. Buradaki sonuçlara vahiy, mucize, tecrübe ve tefekkürle varılır. 
Dolasıyla alanlar biri birinden çok farklıdır. 
Örneğin bir sanat eseri hakkında bilim insanlarının tercihinin önemsenmesi ne kadar abes ise Allah’a, meleğe, ahirete, peygambere ve kitaba iman konusunda da, meselenin sadece bilim veya bilim insanlarıyla ölçülmesi de o kadar abes olur. 
Kaldı ki yapılan (bilimsel) bir araştırmaya göre son yüzyılda bilim insanları arasında en zeki veya başarılı sayılan ve hatta Nobel ödülü almış bilim insanlarının çoğunun bir yaratıcıya inandığını biliyor muydunuz? Ve bu hususta yapılan araştırma neticesi *“100 YEARS OF NOBEL PRİZES”* son yüzyılda Nobel ödülü alanlar isimli kitabın 57. ve 59. sayfasında yer alan bilgilere göre;
(1900-2001 yılları) arası Nobel ödülü almış ve bir yaratıcıya inanmayanların bilim adamı oranı sadece % 10.5  iken, yaratıcıya inanların oranı % 90 civarında olduğu görülmekte.
FİZİK ALANINDA NOBEL ÖDÜLÜ ALANLAR:
147 Nobel fizik ödülü sahibi arasından yalnızca 7 tanesi bir yaratıcıya inanmıyor(du). Oran olarak: % 4 ,7 
KİMYA ALANINDA NOBEL ÖDÜLÜ ALANLAR:
127 Nobel Kimya ödülü sahibi arasından yalnızca 9 tanesi bir yaratıcıya inanmıyor(du)_ Oran olarak: % 7,0 
TIP FİZYOLOJİ ALANINDA NOBEL ÖDÜLÜ ALANLAR:
168 Nobel tıp /fizyoloji ödülü sahibi arasından yalnızca 15 tanesi bir yaratıcıya inanmıyor(du). Oran olarak: % 9,0  

(1918 Nobel Fizik ödülünün sahibi Max Planck) din ve bilimle ilgi konumuzu açıklayıcı şöyle bir ifade kullanmakta. 
*"Biri diğerini tamamladığı için din ve bilim arasında gerçek bir karşıtlık olması mümkün değildir.”*

**Daha ilginç olanı en zeki veya en başarılı sayılan ve Nobel Bilim Ödülü alarak Bilim İnsanı olduğu tescillenmiş insanlar arasında kadın olarak Nobel Bilim Ödülü alanların oranı ise sadece %4 tür. 

1901'den 2020 yılına kadar, son 120 yılda; Fizik, Kimya ve Tıp gibi Bilim alanlarında Nobel Ödülü alan kadınların sayısal oranları ise şöyledir:
219 Fizik ödülü kazananlardan sadece dördü, 
188 Kimya ödülü kazananlardan sadece yedisi, 
224 Tıp ödülü kazananlardan sadece 12'sini kadınlar aldı.
Buna göre son 120 yıl içinde Fizik, Kimya ve Tıp alanında verilen Nobel ödüllerinin 631 kazananı arasında kadınların sayısı sadece 23 oldu. 
Bu sayı %4’ün bile altında kalmaktadır. 
Şimdi Bilim İnsanlarının yaratıcıya olan inançları üzerinden yanlış bilgilerle ve saçma varsayımlarla dini inancı zedeleme çabasında olanlar, kadınların erkeklere oranla Nobel ödülü alma oranlarının %4 olmasını nasıl açıklar merak ediyoruz doğrusu. 
Oysa bu mantıkla hareket edildiğinde bu sonucun kadınlar açısından hiçte tasvip edilmeyen bir çıkarıma yol açacaktır. Sonuç olarak kesin bilgiye dayalı olarak şunu diyebiliriz. Bilim insanı oldukları, aldıkları Nobel Bilim Ödülleri ile tescillenmiş şahsiyetlerin büyük çoğunluğu, inançlı ve bir yaratıcının varlığına inan kimselerdir. Bununla beraber dine ait bilgilerin doğruluğu veya yanlışlığının ölçüsü bilim insanlarını dine bakış açıları olamaz. Tıpkı kadınların erkelere oranla Nobel Ödülü almadaki oranlarının %4 olmasının, kadınların seviyelerini belirleyen bir ölçü olmayıp sadece bu alandaki bir tercihin sonucu olduğu gibi. 

 

 

 

                                                                                               Revzen İlmi istişare Heyeti