Bütün varlıkların bir başlangıcı var yine tüm varlıklar element, enerji, hücre veya ruh gibi var olmalarını sağlayan temel yapılara ihtiyaç duyar. Ve yine tüm varlık âleminde kusursuz bir denge, ölçü ve biçimin olması onun akıl, irade ve üstün bir güce sahip bir yaratıcının eliyle yaratıldığına işaret eder.
Yaratılma durumu tüm varlıklar için kaçınılmaz bir gereklilik ve zorunluluk iken her şeyin sahibi ve yaratıcısı olan Allah ise başkası tarafından yaratılmaya ihtiyacı olmayan, varlığının başlangıcı olmayan bir ilahtır.
Yaratıcının sıfat ve özelliklerinde varlığının başlangıcı olmayan Ezeli, varlığı kendiliğinden olan Kıyam Bi-nefsihi sıfatlarına sahip olmasıdır. Başkası tarafından yaratılan yaratıcı olamaz. Adı üstünde -Her Şeyin Yaratan- olduğundan O’nun yaratılmaya muhtaç olması düşünülemez.
Eğer (haşa) O’nu yaratan birileri olsaydı, bu durumda O’na yaratan denmez yaratılan (mahlûk) denirdi, O’nu yaratana Yaratıcı denirdi ve bu soru onu yaratanı kim yarattı sorularını gündeme getirir ve bu sorular sonsuza kadar devam ederdi. Öyle ki evrende biri birlerini yaratan yaratıcılardan başkasına yer kalmayıncaya kadar ve yer kalmazdı da. Böyle olsaydı, biz ve evrendeki tüm varlıklar nasıl var olabildik ve yaşama alanı bulduk?
Dolayısıyla böyle bir sorunun akla gelmesi durumu yüce Allah’ın zat ve sıfatları ilgili bilginin eksikliğine işarettir. Bu konudaki bilgilerimizi güncellersek bu sorunun mantıksızlığını daha iyi anlamış oluruz.