Yaşamı boyunca insanoğlunun en temel ihtiyaçlarının başında beslenme gelir. İnsan, sağlıklı bir birey olarak dünyaya gelerek yaşayabilmek için anne karnında bile beslenmeye ihtiyaç duyar. Bu nedenle annenin bebeği için beslenmede ayrıca takviye alması gerekir.
Hâl böyle olunca insanoğlunun yeterli beslenmeye olan ihtiyacı, temel bir zorunluluk ve karşılanamadığı sürece temel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlık tarihi boyunca, yeryüzünde yaşayan tüm insanlara hatta tüm canlılara yetecek nimetleri bol ve bereketli bir şekilde ikram eden Rabbimizin engin cömertliğine karşın bazı insanlar çeşitli nedenlerle maalesef bu nimetlerin zenginliklerine, bahşedilen imkânlara ulaşamamakta ve çeşitli nedenler ile ulaştırılmamaktadır. Son beş on yılda yapılan bazı araştırmalar ve elde edilen sayısal rakamlar bu tablonun oluşmasına zemin oluşturan nedenler bizlere bu konusunda daha belirgin bir fikir vermektedir.
Dünyada herkese yetecek kadar gıda üretimi olmasına rağmen yaklaşık 821 milyon insan, her gece aç olarak uyuduğunu biliyor musunuz?
Daha vahimi dünyada her gün yaklaşık 25 bin kişi açlık nedeni ile hayatını kaybetmektedir.
Her gün çöplüklere atılan yiyeceklerin dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olduğu, bir başka ifade sadece 2 gün çöpe atılarak israf edilen yiyeceklerin bir ay boyunca açlıktan ölme riski olan insanlara yetecek kadar olduğunu biliyor musunuz?
Üretilen gıdanın yüzde 20'si tarlada, yüzde 40'ı da sofrada israf edilmektedir.
Dünya genelinde her yıl ortalama 750 milyar dolar değerindeki gıda, doğrudan veya dolaylı olarak israf edilmektedir.
Dünyada üretilen gıdanın üçte biri israf oluyor, oysa israf olan gıdanın sadece dörtte biri ile 821 milyon her gece aç uyumak zorunda olan insanı doyurabilirsiniz.
Örneğin Afrika'da çoğu bebek ve çocuk açlıktan veya salgın hastalıklarda ihtiyaç duyulan bir kutu antibiyotik ilacı alacak maddi imkâna sahip olamadıkları için ölmekteler.
Dünya genelinde tespit edilebilen ve geçen yıl boyunca gerekli olan insani yardım miktarı toplamda yalnızca 24,88 milyar dolara ulaşırken, bunun sadece yüzde 56'sı karşılanabildi.
Yani tüm dünyada ihtiyaç duyulan yıllık insani yardım miktarı yaklaşık 25 milyar dolar olup bu da tam olarak karşılanamadığından dolayı 821 milyon insan her gece aç uyumakta ve her gün yaklaşık 25 bin insan açlık veya açlığa bağlı hastalıktan hayatını kaybetmektedir.
Bugün 670 milyondan fazla yetişkin, 120 milyon çocuk (5-19 yaş arası) obez ve 5 yaşın altında 40 milyonu aşkın çocuk fazla kilolu iken, neredeyse bu rakamların toplamına denk 820 milyonu aşkın insan ise açlık çekiyor. Ne kadar garip bir durum. Dünyanın bir bölgesinde çok yemekten hasta olup tedavi gören 1 milyara yaklaşan insan nüfusu kadar fakir coğrafyalarda insanlar aç ve perişan uymak zorunda kalıyor.
Otellerde her şey dâhil servis edilen yemeklerin 3’te 2’si çöpe gidiyor.
Bir kişinin günde tüketebileceği azami kalori miktarı 1500 gr iken açık büfelerde kişi başına 5 kiloya kadar yemek servisi yapılmaktadır.
Sadece Avrupa’da yapılan gıda israfı 200 milyon aç insanı doyurabilecek bir boyuttadır.
Dünyada her yıl 1,3 milyar ton yiyecek israf ediliyor.
Durum böyle iken gelin birey ve toplum sağlığına, huzuruna ve güvenliğine zararlı olan onlarca kalem için yapılan harcamalardan sadece bir kaçına ne kadar gereksiz israf yapılmakta hep beraber bakalım:
Sadece yılda 25 milyar dolar bütçenin olmasının dünya açlığını bitirmeye yettiğini unutmayalım! Ve bu miktar üzerinden israfı yapılan harcamaları kıyaslayarak bakalım..!
▪ Obezitenin küresel ekonomiye etkisi 2 trilyon dolar civarında olduğu tahmin edilmekte.
▪ Yapılan bir araştırma, 2019 yılı içerisinde sanal oyunlara toplamda 150 milyar dolar harcanacağını ortaya koydu.
▪ Güzellik için kozmetiğe harcanan para dünya genelinde 200 milyar dolarla ifade ediliyor.
▪ Dünya turizm geliri sadece 2018 yılında 1,4 trilyon dolar.
▪ Dünyada, sinema ve TV dizi film sektörü için yıllık bazda hesaplanan 200 milyar dolarlık büyüklük, birçok bilinen sanayi kolu cirolarını geçmiş durumda.
▪ Dünyada sadece 2007 yılında tüm şans oyunlarına 226 milyar dolar para harcandı.
▪ Dünya genelinde kumar sektörü işlem hacmi 900 milyar dolara ulaşırken; ne yazık ki buna göz yuman hükümetlerin kumar sektöründen yılda 270 milyar dolarlık gelir sağladığı belirlendi.
▪ Dünya uyuşturucu cirosu 1.3 trilyon dolar. Sadece 2017 yılında dünya çapında 271 milyon kişi uyuşturucu madde kullandığı tespit edildi.
▪ 1.3 trilyon dolarlık dünya uyuşturucu piyasasında pastadan en büyük payı ABD, Rusya, İngiltere gibi son 200 yıldır dünyayı yönetme çabasında olan emperyalist ülkeler alıyor.
▪ Dünyada, yılda sadece evcil hayvanlara harcanan para 150 milyar dolar.
▪ 2018 yılında, ülkelerin savunma harcamaları 1 trilyon 800 milyar dolar oldu.
Ve ilk sırada ABD 649 milyar dolar harcadı. Savunma sanayisinin en önemli üretim ürünü, kitle imha silahları olup kimi bölgelerde onlarca yıldır bitmeyen savaşların, durmayan ölümlerin ve dinmeyen acıların en büyük sebebi olmuştur.
Türkiye’de günde yaklaşık 6 milyon ekmek çöpe atılıyor.
Ekmek tüketiminin diğer ülkelere göre daha yüksek olduğu Türkiye’de, günlük yaklaşık 6 milyon ekmek, yıllık toplamda ise 2 milyarı aşkın ekmek çöpe atılıyor.
Bunun ekonomik kaybı 220 milyar liraya yaklaşıyor.
Zengin ülkeler yılda yaklaşık 222 milyon ton yenebilir ürünü heba ediyor.
Bu miktar, neredeyse Sahra altı Afrika ülkelerinin yıllık toplam gıda üretimine karşılık geliyor.
Elbette israf sadece yeme içme ile sınırlı değil.
İsraf; boş zamanı, gençliği, sağlığı, hayatı ve daha nice imkânları verimli kullanmamaktır.
Almayı değil, vermeyi öğrenen ve seven bir insan hiç israf eder mi?
Allah’ın rızasını kazanma hedefinde olan bir kişi “ Allah israf edenleri sevmez.” uyarısını ıskalayabilir mi?
İsrafın; nimeti hor görmek, verileni beğenmemek, sahip olduklarının kıymetini bilmemek olduğu bilincini taşıyan bir birey israf eder mi?
ÖMER SERTAKAN
VİDEO - BELGESEL:
Dünyada Açlık ve Gıda İsrafının Korkutan Boyutları!